Ikea och ÖoB letar lokaler i citynära lägen. Det framkom på Fastighetsvärldens seminarium, Köpcentrum och Butiker. Håkan Svedman, VD Ikea Sverige, konstaterade att de måste vara där människorna är, komma närmare, och leverera mindre volymer snabbt.
Under dagen dök det även upp flera riktigt bra affärsutvecklingsförslag för att öka handelns konkurrenskraft. Här är mina noteringar.
Det finns en mycket spännande potential i användning av data och AI inom en mängd områden. Det kan vara för att hitta bästa butiksläge, studera kundbeteende och skapa bäst flöden i butik. Men det kan även vara för att optimera produktionskedjor för att producera det som efterfrågas och därmed minska spill och spara på miljön. Jasmin Yaya, Rebel & Bird, tipsade om några viktiga saker att tänka på i butiker. Att optimera lagerhållningen, se till att ha en instagram-vänlig inredning samt att låta kvittohanteringen komma in i den digitala tidsåldern.
Algoritmerna för att räkna ut vad man ska marknadsföra mot kund behöver dock bli bättre. Isabella Löwengrip nämnde ett exempel gällande hudkrämer. Marknadsföring mot kund bör ske efter tre månader från inköp för att då brukar hudkrämen vara slut. Ett negativt exempel är dock när min man beställde nya favoritjeans från Zalando och blev bombarderad med mail om byxor efteråt. Det är inte lika rimligt att man behöver fler nya byxor när man just har köpt två par.
Logistiken är och förblir en knäckfråga för att kunna leverera till en kostnad som inte äter upp marginalerna helt, men ändå möjliggör en god servicenivå mot kund. Helst även med miljötänket för ögonen – i form av miljövänliga drivmedel –, eftersom leverans hem till kund innebär fler transporter. Under seminariet talade Apotea’s grundare, Pär Svärdson, och Apotea håller en helt fantastisk leveransnivå som många andra företag kan lära av. En problematik de dock inte behöver hantera är returer, eftersom man sällan returnerar en ask Ipren och annan medicin. För produkter där returer är vanligare kan det därför vara en styrka att ha fysiska butiker, eftersom människor föredrar att returnera i butik och gärna handlar något när de ändå besöker den.
Framöver kommer vi se fler samarbeten mellan varumärkesägare, sociala medier, detaljister och plattformar, konstaterade Jonas Arnberg, VD på HUI Research. Kunden förväntar sig en sömlös upplevelse mellan online och offline. Kunder som går mellan olika kanaler är oftast mer kräsna, men spenderar å andra sidan mer pengar både i butik och online. Det är därför värt besväret att tillmötesgå en högre kravnivå.
Användning av information man får online gör det också möjligt att ta reda på vad människor tyckte om produkten de köpte, och sedan använda dessa insikter. Amazon har nu i september öppnat, förutom en rad matbutiker och bokhandlar, även butiken 4 star i SoHo på Manhattan. Butiken är en vild blandning av bokhandel, järnaffär, leksaksbutik, researtiklar och djuraffär. Vad allt detta har gemensamt? – Alla artiklar har fått mer än 4 stjärnor i rating på hemsidan. Syftet med butiken är att möta behovet hos de kunder som föredrar att prova produkterna innan inköp.
Data rules – Varför gissa när man kan veta?
Dataanvändning öppnar fantastiska möjligheter att säkerställa att man finns där kunderna finns och levererar det som efterfrågas. I förlängningen bör det även leda till att användningen av fastigheter optimeras.
Du kan läsa mer om hur CBRE jobbar med Retail här: CBRE.se - Retail