Sveriges Fastighetsblogg

Vad händer i världens bostadsmarknader, och vilka har högst priser?

Skriven av Amanda Welander | 23 april 2019

Världens dyraste städer

I CBREs årliga rapport, Global Living, studeras bland annat var i världen man får betala mest för sitt boende. I topp ligger Sydostasien, med Hong Kong, Singapore och Shanghai i topp 3. I Hong Kong får man i genomsnitt lägga 1 235 220 USD för att köpa en bostad. Det blir ungefär 11,4 miljoner kronor (!). I därpå följande städer ser vi Vancouver (4), Shenzhen (5), Los Angeles (6) och New York (7).

Först på plats åtta hittar vi en europeisk stad, London, och på plats 10 Paris.

Vad händer i världens bostadsmarknader?

I Bangkok har en stark efterfrågan från kinesiska köpare gett en boost till ägarlägenhetsmarknaden. 50 000 äganderätter färdigställdes under 2017, i en marknad med totalt 645 000 äganderätter. Staten införde nyligen nya amorteringsregler för att komma tillrätta med spekulationerna, som begränsar möjligheterna att låna när man köper ett andra hem. För en andra bostad värderad över 306 000 USD får man nu max låna 80% av bostadens värde. Detta tillsammans med ökande markpriser kommer sannolikt kyla ned marknaden under 2019.

Transaktionsvolymerna i Barcelona var 43% över 10-årssnittet under 2017. Den höga efterfrågan innebar även prisstegringar om 17%. Hyrestillväxten 2017 var 8%, vilket innebar en historiskt hög nivå; tillväxten saktade ner under 2018.

I Kapstaden har man haft en hög pristillväxt under många år, i snitt 9,1% 2012 – 2017. Till och med juli 2018 var pristillväxten 8,7% (y-o-y), men det finns vissa tecken på avmattning. Eftersom pristillväxten har varit högre än lönetillväxten har färre råd att köpa än tidigare. Detta märks framförallt i priskorrektioner på de dyraste lyxbostäderna, till exempel nära Table Mountain.

I Dublin ökade hyrorna med 10,9% under tredje kvartalet 2018 (y-o-y). Det är drivet av en obalans i utbud/efterfrågan, stark ekonomisk tillväxt och demografiska trender. Investeringar i att bygga för att hyra stod för 25% av totala fastighetsinvesteringar i Irland under första halvåret 2018, jämfört med ett snitt om 9% mellan 2012 – 2017.

Hög efterfrågan och lågt utbud har gjort att hyrorna i London är femte högst i världen. En genomsnittlig månadshyra i staden går loss på 2 400 USD (22 200 kr/mån). En kombination av stark tillväxt, höga priser och nya bolåneregleringar har påverkat marknaden. Transaktionsvolymer har minskat och pristillväxten var 1% i fjol. Framöver tros priserna fortsatt växa, men i lägre takt än tidigare år.

I Milano finns det en ökande efterfrågan på flerfamiljshus med inslag från hotellsektorn, såsom reception, bilpooler, spa och gym. Huspriserna ökade med 7% i fjol medan hyrestillväxten var 1%. En ny tunnelbanelinje med 21 stationer kommer att öppna mellan 2021 och 2023.

Till sist:

Har du tankar på att investera i bostadssegmentet i andra länder? Kika på vår rapport, Global Living i dess helhet, länk finns nedan. Där får du även en initial guide om skatteregler i olika länder när man köper som utländsk investerare. För den hugade kan man även spana in vilka skyskrapor som för närvarande är världens högsta.

Global Living-rapporten är även nämnd i Affärsvälden. Du finner artikeln här.