CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Covid-19 och Brexit påverkar efterfrågan på logistikutrymmen visar ny undersökning

En ny undersökning från CBRE, visar att Covid-19 fortfarande är en viktig faktor för hyresgästerna och kommer att fortsätta driva efterfrågan på utrymme i Europa. Det visar CBREs första Europeiska Logistics Occupier Survey.

Framtida behov av logistikutrymme

Undersökningen visar att 47% av de tillfrågade betonade ett långsiktigt behov av flexibelt logistikutrymme, där 36% av hyresgästerna ville påskynda sina planer för att säkerställa att logistikfastigheterna är redo att klara av den ökande efterfrågan, som sker tack vare den snabba tillväxten av online-köp.

Nya platser

Respondenterna visade också en vilja att utforska icke-traditionella platser utanför de centrala logistiknaven för att tillgodose deras expansion. Totalt 64% av återförsäljarna online medgav att de skulle överväga icke-traditionella platser, medan 44% av alla svarande sa att de skulle göra det.

Undersökningen visar även att logistikfastigheter i städerna blir allt viktigare. 64% av återförsäljarna online säger att en utbyggnad av logistik i städerna nu har hög prioritet. Denna trend återspeglas i det faktum att leveranstid till kunder förblir en av de viktigaste faktorerna som påverkar beslut om placering av logistikfastigheten. Med placering och tillgänglighet i städerna ökar effektiviteten samt förkortar leveranstiderna i leveranskedjan.

Följder av Brexit

Enligt undersökningen tror dessutom 50% av respondenterna att butikerna online i Europa kommer att behöva ytterligare logistikutrymme i Storbritannien som en följd av Brexit, och ytterligare 40% tyder på att de också kommer att behöva mer utrymme i EU.

Om undersökningen

Undersökningen utföres i samarbete med företaget Analytiqa. Vi har analyserat svar från mer än 100 av de största europeiska hyresgästerna av logistikutrymme, med ett sammanlagt footprint på mer än 40 miljoner kvm inom tillverkning, online och traditionell detaljhandel, stormarknader och tredjepartslogistik.

Läs hela rapporten här >>

Har du frågor? Kontakta gärna Christoffer Bladh Nord, (Industrial & Logistics) Hampus Otterhäll (Capital Markets) eller Magnus Pettersson (Industrial & Logistics).

CBRE-logistics-occupier-survey-real-estate

 

Christoffer Bladh Nord

Christoffer Bladh Nord

Christoffer ansvarar för affärsområdet Industrial & Logistics med fokus på uthyrning. Han arbetar nära CBREs Capital Markets team och är expert kring frågor inom Industri- och Logistikmarknaden avseende hyresgäster och fastighetsägare, industrimark, hyror och mer.
Kontaktuppgifter:
+46731498436 | christoffer.nord@cbre.com

christoffer.nord@cbre.com

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier