CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Sveriges ekonomi ges konstgjord andning. Var förberedd!

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och syns ofta i media i frågor om vår vardagsekonomi. Christina har skrivit en gästblogg om Sveriges ekonomi för Sveriges Fastighetsblogg. 

Den 12 februari 2015 tog Riksbanken beslutet att sänka reporäntan till minus och skapa nya pengar genom stödköp av obligationer. Skulle vi nu få betala för att spara pengar och betalt för att låna, frågade vi oss.

Idag har vi en ränta på 0 procent, utökade stödköp och en inflation som inte når sitt mål.

Vi betalar fortfarande ränta på våra bolån och behöver inte betala för att spara pengar på sparkonton. Bankernas marginaler på våra bolån är fortsatt hög och genomsnittsräntan ligger på under 1,50 procent. Räntorna på sparkontot hos storbankerna ligger kvar på noll och nischbankerna erbjuder idag en ränta på upp till 0,9 procent.

Varför fortsatte Riksbanken att sänka räntan när Sveriges ekonomi hade bra fart?

År 2016 jämförde Finansminister Magdalena Andersson Sveriges ekonomi med en Volvo V90. Många oroade sig för att vi med låga räntor skulle blåsa upp en bostadsbubbla och skuldsätta ihjäl oss. Borde vi inte bromsa och fylla ladorna istället för att gasa? Eller i alla fall frikoppla och utnyttja farten vår Volvo redan har? Svaret var då att inflationen måste upp till varje pris. Skenande skulder och bubblande bubblor till trots.

I dag när en pandemi härjar i världen och restriktioner gör att många företag och privatpersoner kämpar ekonomiskt, så har Riksbanken valt att låta reporäntan ligga kvar på 0 procent och har utökat stödköpen. Riksbanken kommunicerade i slutet på 2020 att de planerar att köpa värdepapper för upp till 700 miljarder kronor under 2021, utöver planerade köp före coronapandemin.

Så vad händer nu?

Kommer Riksbanken fortsätta att köra konstgjord andning på vår ekonomi? Kan ett ändrat inflationsmål bryta mönstret? Ellt ett väl fungerande vaccin? Och vad händer när räntan stiger och återgår till “normala” nivåer? 

Ingen vet!

Det som görs nu har aldrig gjorts på samma sätt tidigare. Ingen vet vad som händer om Riksbanken ändrar riktning eller om en bubbla spricker. Och ingen kan förutse vad som händer i vår omvärld. Eller hur pandemin vi är i utvecklas. Det enda vi vet är att vi inte vet. Men vet ni? Det räcker. Om vi är förberedda. För allt.

Fyra tips:

  1. Låna inte för mycket. Om du funderar på att köpa en ny bostad, tänk efter. Den ränta du får idag kommer inte att vara så låg för alltid. Räkna på att du ska klara 5-6 procent utan att behöva flytta. Om kalkylen inte går ihop, köp något billigare.
  2. Förhandla med banken. Även om räntan på ditt bolån är låg har den stor påverkan på vilken kostnad du får varje månad. En halv procent kan betyda många tusenlappar varje år. Är banken svår? Byt bank!
  3. Spara nu. Nu när räntan är historiskt låg. Sparar du nu blir det lättare sen, när räntan går upp. Öppna ett sparkonto med ränta. För pengar som du kan avvara minst 3 år, spara på börsen. Gärna i en global indexfond med låga avgifter.
  4. Amorteringsfritt lån. Har pandemin påverkat dig ekonomiskt? Fundera över att ansöka om amorteringsfrihet på ditt bolån en period.

Och sist men inte minst: Håll ut! Och ta hand om varandra!

 

Läs mer från Christina:

Elva steg till en lyckad privatekonomi >>

Länk till Christina böcker:

Christina-Sahlberg-bokAllt du (eller dina barn) inte fick lära dig/sig i skolan (introduktion)

Egen ekonomi : Smarta ekonomitips för dig som flyttat hemifrån (Bokus)

 

 

 

Christina-Sahlberg-Compricer-bokFixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv (Bokus)


Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv (Ljudbok)

 

 

CBRE-guest-blog-Christina-Sahlberg

 

Intervju i Dagens industri

 

 

 

 

Christina Sahlberg I Gästförfattare

Christina Sahlberg I Gästförfattare

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och hjälper människor att få en bättre vardagsekonomi. Hon utsågs 2018 till årets bankprofil av Privata Affärer och har skrivit böckerna Fixa din privatekonomi (2020) och Egen Ekonomi (2021). Christina har en master i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelor i psykologi från Swinburne University (Australien).

Christina.sahlberg@compricer.se

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier