CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Så mycket mer betalar hyresgäster för flexibilitet

CBREs team som fokuserar på hyresgästrådgivning får många frågor om kontor, kontorshyror och flexibla arbetsplatser. I den här artikeln kan du läsa om flexibilitet i kontorshyresavtal. Faktan i artikeln är hämtad från vår kollegas examensuppsats. 

Flexibla hyresavtal

Kontorshyresmarknaden i Stockholm har de senaste åren blomstrat med höga hyresnivåer och låga vakansgrader. Allt fler företag söker sig till kontor inne i Stockholm City vilket har lett till att hyresgästerna befinner sig i en position där det är konkurrens om utbudet på lokaler samtidigt som efterfrågan på mer flexibilitet i hyresavtalen har ökat.

Fram tills för bara några år sedan har få fastighetsägare i Stockholm erbjudit mer flexibla hyresavtal till sina hyresgäster, istället har tredjepartsaktörer såsom coworking- och kontorshotellsbolag absorberat denna marknad och mött hyresgästernas efterfrågan på flexibilitet. Fastighetsägarna har länge varit i en position med växande hyror och låga vakansgrader varför de inte har behövt anpassa kontorsutbudet för att möta hyresgästernas önskan om mer flexibilitet men i takt med digitaliseringens utveckling, ändrade arbetsvanor och arbetssätt samt en potentiell annalkande lågkonjunktur kan detta komma att ändras.

Hur prissätter man flexibilitet?

Problematiken har varit hur man prissätter flexibilitet varför syftet med undersökningen och examensarbetet var att ta reda på vad kontorshyresgäster i Stockholm City är beredda att betala för mer flexibilitet i sitt hyresavtal.

Resultatet från undersökningen visade att en mycket stor andel av lokalhyresgästerna i Stockholm City är villiga att betala ett premietillägg om 4% på marknadshyran för att få ta del av gemensam service i huset så som reception, konferensrum, omklädningsrum och cykelgarage.

Vidare var möjligheten att kunna vara flexibla kring antalet arbetsplatser något som värderades högt av företagen där en stor del av de tillfrågade var villiga att betala ett premietillägg om 25% på marknadshyran för att ha möjlighet att hyra coworking yta i huset.

Slutligen visade undersökningen att det fanns en relativt stark betalningsvilja för nyckelfärdiga kontor som kan hyras med kortare och mer flexibla hyresavtal – företagen var villiga att betala ett påslag om hela 50% på marknadshyran för ett sådant upplägg.

Slutsats

Efterfrågan på flexibilitet är här för att stanna och allt fler hyresgäster börjar implementera mer flexibla arbetssätt. Detta har påverkat lokalhyresgästers förhållningssätt till lokalstrategin och önskan om mer flexibilitet i avtalsportföljen.

Vi ser ett strukturellt skifte i kontorshyrning – ett skifte som kan frodas än mer i en marknad med större osäkerhet.

Har du frågor om undersökningen eller vill du veta hur ni kan få in mer flexibilitet i era kontorshyresavtal? Kontakta CBREs team som fokuserar på hyresgästrådgivning, Occupier, eller författaren till denna artikel; Alexander Andonov.

Denna artikel är baserad på ett examensuppsats från våren 2019 som skrevs på KTH vid institutionen för Fastigheter och Byggande i samarbete med AMF Fastigheter av Sofia Linjo och Alexander Andonov. Uppsatsen "Kontorshyresgästers betalningsvilja för flexibla hyresavtal" hittar du här >>

 

Alexander Andonov

Alexander Andonov

Associate, Advisory & Transaction Services | Occupier på CBRE Sweden

Alexander.Andonov@cbre.com

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier