CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Trender, politik och framtidsspaning på Lokalmarknadsdagen Göteborg

Vill du hellre lyssna på artikeln? Klicka här.

Den 17:e januari sparkades fastighetsåret igång i Göteborg med Lokalmarknadsdagen. Många intressanta talare var med under dagen, en av dessa var Olof Manner på Swedbank. Han påpekade att icke-demokratiska och populistiska regeringar basar över en större andel av världens BNP än tidigare. Det ger en ny dimension till prognosmakandet, när man numera får besked via Twitter om världspolitiken och vilken topp-politiker som just har fått sparken av Trump.

Fyra långa trender

Han pratade även om fyra långa trender.

  1. Den första är att vi är i slutet av en 20 år lång trend av fallande räntor. Även om man inte tror på snabba höjningar av räntan i närtid, innebär en högre ränta att högre vinster krävs av bolagen för att motivera samma värdering.
  2.  En trend som pågått i 10 år är de expanderande balansräkningarna hos Centralbankerna. Hur länge kan detta pågå?
  3. Den tredje trenden han nämnde var den demografiska; befolkningen blir äldre och försörjningsbördan ökar, vilket gör att man behöver en hög produktivitetstillväxt för att kunna kompensera för det. På göteborgska, det är IBG – Ingen Bra Grej.
  4. Slutligen har klimatet och miljön en påverkan även på ekonomin. Torka ger högre livsmedelspriser, vilket innebär högre inflation. En del hus går inte längre att försäkra, eftersom de anses ligga för nära den stigande vattennivån.

”Se till att få sparken ibland”

Ilija Batljan, VD på SBB Norden, delade med sig av erfarenheter både från arbetet och privat. Han rekommenderade att få sparken, minst en gång i livet. Det hade varit en mycket lärorik upplevelse.

Han påpekade att det bästa vore om politikerna höll sig borta från att skruva för mycket i villkoren för bostadsmarknaden. Det senaste amorteringskravet välter en hel bransch. Byggandet ser ut att tvärnita, och flera bostadsutvecklare riskerar att gå omkull. Han påpekade att vi borde se dem som hjältar, eftersom vi hade haft mycket större samhällsproblem utan bostadsutvecklarna. Och så är det ju; en växande befolkning innebär att det krävs fler bostäder för att staden ska kunna fortsätta utvecklas.

Min summering

Jag ser verkligen fram emot Fastighetsåret 2019. Bland annat blir det spännande att se hur det nya politiska landskapet kommer påverka bostadsmarknaden.

Lyssna på artikeln:

Amanda Welander

Amanda Welander

Amanda är Head of Research, Sweden & Nordics. Amanda har djup fastighetskunskap och förståelse för finansiering och global makroekonomi. Hon har en bred erfarenhet inom analys från fastighets- och byggbranschen.
Kontaktuppgifter: +46733498757

amanda.welander@cbre.com

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier