CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

SEPREF Q3 2020: Fortsatt hyresfall på kort sikt men stabilisering längre fram

Välkommen tillbaka efter semestern! Sveriges Fastighetsblogg är igång igen och först ut är vår gästbloggare Karin Witalis som skrivit en kort summering av senaste SEPREF-rapporten. Du kan ladda ner hela ner rapporten på Sveriges Fastighetsblogg.

Kontorshyrorna fortsätter att falla

SEPREFs senaste konsensusprognos indikerar att kontorshyrorna fortsätter att falla även under tredje kvartalet i våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är hyra för kontor i bästa läge (prime office rent) som prognosen avser. Hyressänkningen sedan mätningen för andra kvartalet prognostiseras bli 200 kr per kvm och år i Stockholm och 100 kr per kvm och år i Göteborg och Malmö, vilket motsvarar ett hyresfall på cirka 3 procent.

Mer positiv marknadssyn på ett års sikt

Hyresprognosen på ett års sikt visar däremot på en något mer positiv marknadssyn idag jämfört med den prognos som gjordes innan sommaren. Då förväntade sig majoriteten av de svarande sjunkande kontorshyror i alla tre storstäderna, och inte någon förväntade sig stigande hyror på ett års sikt. I den senaste undersökningen har andelen som förväntar sig sjunkande hyror det kommande året minskat, och i Stockholm och Malmö finns det en grupp svarande som ser framför stigande kontorshyror på ett års sikt.

Direktavkastningskrav - oförändrade på kort sikt men förbättrat läge längre fram

Beträffande direktavkastningskrav för kontor (prime office yield) väntas nivån förbli i stort sett oförändrad på kort sikt i samtliga tre storstäder. Även här indikerar prognosen på ett års sikt ett förbättrat marknadsläge. Förra kvartalet var andelen som förväntade sig stigande avkastningskrav i storstäderna på ett års sikt mellan 50 och 68 procent. I den senaste undersökningen uppgår denna andel som mest till 44 procent (Göteborg). För Malmö och Stockholm finns det en viss förväntan om sjunkande avkastningskrav på ett års sikt (cirka 7 procent av de svarande).

Karin Witalis, Witalis Real Estate Consulting

Missade du den förra konsensusrapporten? Läs om och ladda ner SEPREF 2020 Q2 här.

Om konsensusprognosen:

Varje kvartal sedan mer än 10 år tillbaka genomför nätverket the Swedish Property Research Forum (SEPREF) en konsensusprognos avseende kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett fyrtiotal bolag i fastighetsbranschen bjuds in att svara på enkäten. Frågorna handlar om kontorshyror (prime office rent) och avkastningskrav (prime office yield) på kort och lång sikt.

Kontaktpersoner: SEPREFs ordförande Tiffany Strand, seprefsverige@gmail.com eller Karin Witalis, ansvarig för konsensusprognosen, karin@witalisreal.com

Karin Witalis | Gästförfattare

Karin Witalis | Gästförfattare

Karin Witalis driver sedan fyra år tillbaka fastighetskonsultbolaget Witalis Real Estate Consulting AB. Hon är civilingenjör med mer än 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen, både som konsult och som investerare, i Sverige och utomlands. Hon har varit analyschef hos DTZ och CBRE och dessförinnan analytiker hos Aberdeen Property Investors, ING Real Estate Investment Management, JLL och IPD.

karin@witalisreal.com

Ladda ner senaste SEPREF-rapporten 2020 Q3

Ladda ner

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier