CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

SEPREF Q1 2021: Stabilisering i hyran på kort sikt, ökad osäkerhet i avkastningskraven

CBREs återkommande gästbloggare Karin Witalis delar med sig av den senaste SEPREF-rapporten. 

Hyrorna stabiliseras efter förra kvartalets återhämtning

SEPREFs senaste konsensusprognos indikerar att kontorshyrorna i Stockholm, Göteborg och Malmö har stabiliserats på samma nivå som under Q2 2020. Det är hyra för kontor i bästa läge (prime office rent) som prognosen avser.

Den kortsiktiga hyresprognosen föll relativt kraftigt när pandemin slog till i mars 2020. Därefter fick vi en viss återhämtning i hyresprognosen under Q4, som dock inte riktigt nådde upp till toppnivån som uppmättes innan pandemin. Nu ser vi en stabilisering på denna lite lägre nivå. Mönstret gäller samtliga tre städer.

Fortsatt dyster syn på ett års sikt

Hyresprognosen på ett års sikt visar på en fortsatt negativ marknadssyn, där nästan samtliga svarande förväntar sig antingen sjunkande eller oförändrade hyror det närmaste året. I Stockholm och Göteborg är det en övervikt som förväntar sig sjunkande hyror, men sentimentet är dock inte lika negativt som det var i Q2 2020 då pandemin slog till.

Svårbedömda avkastningskrav

Beträffande direktavkastningskrav för kontor (prime office yield) har nivån justerats upp något i Stockholm men förblivit stabil i Göteborg och Malmö. Den kortsiktiga yieldprognosen har varit stabil i både Göteborg och Malmö under flera år, medan den sjunkit ganska kraftigt i Stockholm under 2019 för att därefter variera.

Trenden på ett års sikt indikerar en ökad osäkerhet i yieldprognosen. Även om tendensen är mest markant i Stockholm, där en lika stor andel bedömer att yielden kommer att stiga, sjunka eller förbli oförändrad, så är mönstret detsamma i Malmö och Göteborg.

Missade du den förra konsensusrapporten? Läs om och ladda ner SEPREF Q4 2020: Viss återhämtning i hyran på kort sikt, fortsatt hyresfall 2021.

Om konsensusprognosen:

CBRE-konsensusprognos-q1-21-seprefVarje kvartal sedan mer än 10 år tillbaka genomför nätverket the Swedish Property Research Forum (SEPREF) en konsensusprognos avseende kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett fyrtiotal bolag i fastighetsbranschen bjuds in att svara på enkäten. Frågorna handlar om kontorshyror (prime office rent) och avkastningskrav (prime office yield) på kort och lång sikt.

Kontaktpersoner: SEPREFs ordförande Tiffany Strand, seprefsverige@gmail.com eller Karin Witalis, ansvarig för konsensusprognosen, karin@witalisreal.com

Karin Witalis | Gästförfattare

Karin Witalis | Gästförfattare

Karin Witalis driver sedan fyra år tillbaka fastighetskonsultbolaget Witalis Real Estate Consulting AB. Hon är civilingenjör med mer än 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen, både som konsult och som investerare, i Sverige och utomlands. Hon har varit analyschef hos DTZ och CBRE och dessförinnan analytiker hos Aberdeen Property Investors, ING Real Estate Investment Management, JLL och IPD.

karin@witalisreal.com

Ladda ner senaste SEPREF-rapporten 2021 Q1

Ladda ner

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier