CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

SEPREF Q2 2021: Kontorshyrorna fortsatt stabila i Stockholm och Malmö men stigande i Göteborg

CBREs återkommande gästbloggare Karin Witalis delar med sig av den senaste SEPREF-rapporten. 

Stabilt i Stockholm och Malmö, stigande i Göteborg.

Den senaste konsensusprognosen från SEPREF, the Swedish Property Research Forum, indikerar att kontorshyrorna ligger kvar på 8 000 kr per kvm och år i Stockholm och i Malmö på 2 900 kr per kvm, medan kontorshyran i Göteborg har justerats upp med 100 kr det senaste kvartalet till 3 500 kr per kvm. Det är hyra för kontor i bästa läge (prime office rent) som prognosen avser.


Den kortsiktiga hyresprognosen föll relativt kraftigt när pandemin slog till i mars 2020. Därefter fick vi en viss återhämtning i hyresprognosen under Q4, som dock inte riktigt nådde upp till toppnivån som uppmättes innan pandemin. Nu ser vi en stabilisering på denna lite lägre nivå i Stockholm och Malmö. Hyrestillväxten har varit något starkare i Göteborg och där är primehyran nu tillbaka i samma nivå som innan pandemin.

Mindre dyster syn på ett års sikt

Hyresprognosen på ett års sikt visar på en fortsatt negativ marknadssyn, där majoriteten av de svarande förväntar sig antingen sjunkande eller oförändrade hyror det närmaste året. Sentimentet har dock gradvis förbättrats från för ett år sedan då pandemin slog till.

Svårbedömda avkastningskrav

Beträffande direktavkastningskraven för kontor (prime office yield) har nivån justerats ned något i Stockholm till 3,28 procent, men har förblivit stabil i Göteborg och Malmö på 4,0 resp. 4,25 procent. Den kortsiktiga yieldprognosen har varit stabil i både Göteborg och Malmö under flera år, medan den sjunkit ganska kraftigt i Stockholm under 2019 för att därefter fluktuera några baspunkter upp och ner de senaste kvartalen.


Förra kvartalet var yieldprognosen för det närmaste året väldigt spretig, mest markant i Stockholm, men även för Malmö och Göteborg. I den senaste konsensusprognosen bedömer dock en stor majoritet; över 80 procent, att yielderna kommer att förbli stabila på ett års sikt. Det stabila ränteläget och fortsatta höga efterfrågan från investerare är troligen förklaringen.

Missade du den förra konsensusrapporten? Läs om och ladda ner SEPREF Q1 2021 - mätningen visar på att marknaden förväntar sig hyresfall för kontor.

Om konsensusprognosen:

Bild SEPREFVarje kvartal sedan mer än 10 år tillbaka genomför nätverket the Swedish Property Research Forum (SEPREF) en konsensusprognos avseende kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett fyrtiotal bolag i fastighetsbranschen bjuds in att svara på enkäten. Frågorna handlar om kontorshyror (prime office rent) och avkastningskrav (prime office yield) på kort och lång sikt.

Kontaktpersoner: SEPREFs ordförande Tiffany Strand, seprefsverige@gmail.com eller Karin Witalis, ansvarig för konsensusprognosen, karin@witalisreal.com

Karin Witalis | Gästförfattare

Karin Witalis | Gästförfattare

Karin Witalis driver sedan fyra år tillbaka fastighetskonsultbolaget Witalis Real Estate Consulting AB. Hon är civilingenjör med mer än 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen, både som konsult och som investerare, i Sverige och utomlands. Hon har varit analyschef hos DTZ och CBRE och dessförinnan analytiker hos Aberdeen Property Investors, ING Real Estate Investment Management, JLL och IPD.

karin@witalisreal.com

Ladda ner senaste SEPREF-rapporten 2021 Q2

Ladda ner

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier