Spaningar från Almedalen 2019 - från ett investerarperspektiv

Årets Almedalen bjöd vädermässigt både på sol och regn. Stämningen var dock solig och positiv rakt igenom! Ett mellanår i politiken gjorde att antalet besökare var färre än föregående år men detta märktes inte på varken de fastighetsrelaterade seminarierna eller mötena som vi genomförde.

Samhällsfastigheter – Fastigheterna som blir mer populära för varje år som går

För 5 år sedan fanns det ett fåtal aktörer som Hemsö, Hemfosa och Stenvalvet som investerade i samhällsfastigheter. Vi ser nu att intresset ökar ytterligare med flera nya aktörer som dyker upp på marknaden. Tidningen Fastighetsvärlden har också noterat detta och anordnade en heldag med full fokus på det här segmentet.

I en tid där alla är överens om att vi ligger sent i konjunkturcykeln, samt med växande orosmoln på världsmarknaden, letar sig investerare som söker en trygg avkastning till det här segmentet. Vi ser även att fler kommuner öppnar upp för att sälja sina samhällsfastigheter. Det är tack vare att den privata sektorn visar att de klarar av att tillgodose samhällsfunktioners lokalbehov på ett tillfredsställande sätt.

Bostäder – Jakten på intressanta bostadsprojekt

Både nationella, såväl som internationella investerare var på jakt efter intressanta bostadsprojekt i Stockholm med omnejd. Vi träffade överraskande många internationella gäster, även taxichaufförerna hade uppmärksammat det ökade antalet icke svensktalande passagerare.

Incitamenten för internationella gäster att utnyttja det extensiva nätverket som Almedalen erbjuder blir allt fler. En orsak är att den svenska kronan står rekordsvag. Ytterligare en orsak är att fler och fler bostadsutvecklare undersöker möjligheten att konvertera BRF-projekt, eller att sälja icke färdigställda hyresrätter genom så kallad forward funding-upplägg. Vi ser också att den yieldkompression som skett på bostadsmarknaden det senaste halvåret tycks locka en större skara investerare till Sverige. Varken ränteprognoser eller andra påverkande faktorer tyder på att denna trend är på väg bort.

Vår summering

Almedalen är fortsatt en bra mötesplats för oss i fastighetsbranschen. Tillbaka på kontoret igen med nya kontakter och många möten bokade i kalendern. Det ser ut att bli en spännande och händelserik höst. Hör av dig om du också vill ses!

Läs mer om Capital Markets på CBRE.se

Johan Rosén & Felix Nordqvist

Johan Rosén & Felix Nordqvist

Johan & Felix arbetar på affärsområdet Capital Markets med transaktionsrådgivning.

Kontaktuppgifter Johan: +4670 995 7871 | johan.rosen@cbre.com

Kontaktuppgifter Felix: +4672 973 3361 | felix.nordqvist@cbre.com

johan.rosen@cbre.com

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier