Spaningar från Business Arena

Vill du hellre lyssna på artikeln?

Den 18-19 september gick Business Arena Stockholm av stapeln. Som vanligt pågick många seminarier samtidigt, och det fanns många intressanta talare att lyssna på. Här är mina spaningar från några av seminarierna.

Öppningsanförandet

Öppningsanförandet på torsdagen var med Åsa Bergman, koncernchef på Sweco, och Jan Eliasson, tidigare Deputy Secretary-General för FN mellan 2012 och 2016. Några intressanta guldkorn från denna session var att 2050 bor hela 70% av världens befolkning i urbana områden mot 50% idag, vilket ställer större krav på ny infrastruktur och hållbarhet. Ett större företag som Sweco har möjlighet att överföra kunskaper om dammbyggen, brokonstruktioner och annat mellan länder, vilket sprider erfarenhet och möjliggör effektivitet med begränsade resurser.

Hopp om framtiden

Jan Eliasson påpekade att bry sig om klimatet ligger i företagens egna intressen. FN har satt upp 17 hållbarhetsmål, vilket ger källa till hopp. Andra saker som ger hopp om framtiden är kvinnan – aldrig har vi kommit så långt med jämlikhet som vi har nu. Unga människors vilja att förändra är en annan. Det har skett en veritabel kunskapsexplosion – aldrig har så många människor kunnat följa vad som händer i världen; tack vare mobiltelefonen. Internationellt samarbete som handel, migration, miljö, med mera inger hopp.

4 förhandlingstips för att lyckas – eller misslyckas

Jan angav även 4 orsaker till att lyckas eller misslyckas i en förhandling. Jan Eliasson har förhandlat med t.ex. Saddam Hussein och Moammar Khadaffi.

1. Det är viktigt hur man brukar ordet, så skaffa ett rikt ordförråd

2. Tajming - vilket tidpunkt man föreslår något är viktigt

3. Kulturförståelse och att förstå sin motpart är viktigt för att skapa förtroende

4. Personlighet – det är viktigt att tala sanning

Handeln i förändring

I ett annat seminarium berättade Fredrik Eng Larsson från Stockholms universitet om en studie de gjort om dagligvaruhandeln tillsammans med universitetet i Porto, Portugal. Leveransservice blir en allt viktigare del i kunderbjudandet, och det är viktigt att kunna erbjuda snabbhet, precision och flexibilitet.

I korthet kom studien fram till att ju snabbare leverans och ju mer precis leverans (kort tidsslot), desto högre är betalningsviljan. Måndagar och fredagar är mest attraktiva.

Priskänsligheten är högre för varor än för leveransen bland de lönsammaste kunderna i dagligvaruhandeln. Gratisleverans kan därför vara problematiskt på grund av vad det signalerar. Att erbjuda lagom många leveransalternativ är bra - kunder uppskattar flexibilitet. Det ger dessutom grund för fortsatt affärsutveckling.

Vad händer i Norden?

Själv deltog jag i seminariet Transactions in the Nordic market. Där kretsade mycket av samtalet kring vad som är mest efterfrågat i respektive marknad, och marknadens karaktär. I Danmark är över hälften av transaktionsvolymen relaterad till bostäder, medan den i Sverige i snitt legat på 24%. I Finland är en stor andel av köparna internationella; inom kontorssegmentet i det senaste kvartalet var det hela 68%. I Sverige ligger andelen internationella investerare, över samtliga fastighetstyper, på 20%.

I Norge är det tuffare att komma in som internationell investerare, även om det går. Hetaste sektorerna är kontor – i Oslo är det också låga vakanser inom kontorssegmentet – samt logistik. I Sverige hittills i år ser det ut att bli ett riktigt starkt år för samhällsfastigheter, kontor och logistik.

En annan intressant kontrast är att huvudstäderna, som andel av total transaktionsvolym, verkar stå för en större andel i Norge, Finland och Danmark än vad Stockholm gör. I de övriga nordiska länderna ligger huvudstaden på mellan 44-68% som andel av total volym, medan Stockholm endast står för en tredjedel av den nationella transaktionsvolymen.

Intervju i DI

Efter seminariet blev jag intervjuad av DI TV, där jag fick frågor om bl.a. nuvarande trender och utsikterna för fastighetsmarknaden. Du ser hela intervjun här.

Amanda

Kontakta gärna mig om du har frågor eller vill ses och höra mer.

Lyssna på artikeln.

Amanda Welander

Amanda Welander

Amanda jobbar som Head of Research på CBRE i Stockholm och har ansvar för analysarbetet i Sverige. Amanda har djup fastighetskunskap och förståelse för finansiering och global makroekonomi. Hon har en bred erfarenhet inom analys från fastighets- och byggbranschen.
Kontaktuppgifter: +46733498757

amanda.welander@cbre.com

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier