CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Wellness på kontoret – en trend eller fluga?

Vill du hellre lyssna på artikeln?

Arbetsgivare börjar sätta medarbetarnas hälsa i centrum i sin affärsstrategi och parallellt med detta är aktörerna i fastighetsbranschen måna om att visa fördelarna med friska och hälsosamma byggnader. Vi har undersökt de potentiella fördelarna och funderat över hur utvecklingen kan komma att se ut.

Utvecklingen

Wellness. Välbefinnande. Hälsa. Ord som sällan användes i samma sammanhang som fastigheter och lokaler när jag började arbeta i fastighetsbranschen för snart 15 år sedan. Glädjande nog så har välbefinnandet nu intagit huvudscenen, tillsammans med bland annat innovation.

Två av de vanligaste frågorna från våra kunder

Som konsulter och rådgivare introducerar vi ofta ett nytt och okänt koncept till våra kunder. Vi utmanas därför gång på gång, och med all rätt, att motivera kundens fokus kring välbefinnande. Frågorna vi får är både tekniska, varierade och relativt nya. Två frågor är dock ständigt återkommande:

 • Hur vet vi att det här kommer ge ett positivt utfall?
 • Är den här utvecklingen och konceptet verkligen här för att stanna?

Forskning – Healthy Offices – visar på snabb Return of investment

För ett par år sedan inledde CBRE Healthy Offices ett tvärvetenskapligt forskningsprogram i samarbete med University of Twente i Holland. Genom objektiv mätning och insamling av en mängd olika data bekräftade och kvantifierade vi effekten av hälsosamma justeringar på medarbetarnas förmåga att prestera, i en verklig kontorsmiljö.

Resultatet av studien visade direkt på förbättrad personalprestation genom att i kontorsmiljön göra små justeringar för välbefinnandet, såsom att t ex addera växter (till och med bilder på växter bidrar till högre effektivitet), rätt belysning och att byta ut de där chokladbitarna och kakorna mot nötter och smoothies.

CBRE-wellness-hanna

Källa: CBRE Healthy Offices

Under 2018 undersökte CBRE-Lab återigen effekten av hälsosamma utrymmen på produktiviteten, men den här gången adderades utbildning för användarna i mixen. Resultatet? Produktiviteten ökade med mer än 60 % när en naturinspirerad arbetsplats kombinerades med bland annat fysisk aktivitet och mindfulnessövningar. Efter bara ett år hade imponerande nog 70 % av de investeringar som gjorts redan återbetalat sig.

Är välbefinnande/wellness på arbetsplatsen här för att stanna?

Det finns för många en genuin oro över att välbefinnandet bara kommer att bli en tillfällighet på fastighetsagendan. Utan tydligt syfte och momentum riskerar det tyvärr att ses som något konstgjort och övergående, förminskat till bönsäckar, hoppborgar och inomhusrutschbanor.

Vi på CBRE håller inte med.

De fem viktigaste anledningarna till att "friska lokaler" är här för att stanna:

 1. Produktinvesteringarna.
  Vi kan nu se ett tydligt orsakssamband mellan lokalkvalitet och medarbetarnas prestanda, och att företag börjar agera i enlighet därmed.

 2. Konkurrensen om kompetent arbetskraft.
  Med en låg arbetslöshet krävs attraktiva arbetsplatser och kontor. Att attrahera och behålla topptalanger blir allt svårare för företagen. Läs mer om det här.

 3. Mätning blir standard.
  Medarbetarna efterfrågar och kan få mer information om kvaliteten på sina arbetsplatser än någonsin tidigare, vilket också är frågor som påverkar talangers val av arbetsplats. Att mäta kvalitet är på väg att bli standard. Det finns redan möjlighet att t ex övervaka miljökvaliteten genom våra telefoner.

 4. Kraven ökar på hälsosamma arbetsplatser.
  Våra undersökningar visar att under 2018 angav 92 % av de europeiska hyresgästerna att de högt prioriterade hälsosamma byggnader, jämfört med 72 % föregående år.

 5. Välbefinnandet är en kulturell megatrend.
  ”Wellness-branschen” är en av världens snabbast växande industrier just nu. Vi upplever ett kulturellt skifte mot hälsosammare livsstilar, vilket ytterligare verkar som katalysator i dialogen om sunda och hälsosamma lokaler.

Min slutsats:

Wellness och välbefinnande är här för att stanna och det är något som också måste flytta in på arbetsplatsen. Det är varken en trend eller fluga och det är redan en livsstil för många. I dagens samhälle utsätts vi för mer och mer stress även utanför arbetslivet, och om arbetsplatsen och kontoret hjälper till att få oss att hitta fokus och balans i rätt miljö ges vi möjligheten att vara produktiva istället för att bränna ut oss. Att företag erbjuder sina medarbetare en frisk arbetsplats kommer vara en förutsättning för att attrahera och behålla talanger.

Ta med wellness i din affärsstrategi – det är ett vinnande koncept.

Kontakta gärna mig, Ingrid och Klara om du vill veta mer.
Här finner du mina tidigare artiklar.

Läs mer om Workplace Strategies på cbre.se

Lyssna på artikeln

 

Hanna Mossfeldt

Hanna Mossfeldt

Hanna arbetar inte längre på CBRE. Du får gärna kontakta Anders Hansén, Head of Occupier om du har frågor om Hyresgästrådgivning.
Mail: anders.hansen@cbre.com

hanna.mossfeldt@cbre.com

Ladda ner rapporten: CBRE Healthy Office 2019

Ladda ner

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier