Nu är COP 26 är avslutat och världens ledare uppdaterar planerna för att minska klimatpåverkan. Vi är många som undrar om vi gör tillräckligt för att nå nettonollutsläpp i tid? Bifogat finns CBREs webinar ESG for Corporate Leaders.
MSCI Net-Zero Tracker för 2021 uppskattar att utsläppen från världens noterade bolag kan orsaka en temperaturökning med 3 grader jämfört med förindustriell nivå. Snarare motsatsen till att förhindra klimatkatastrofer…
Efter en höjning av jordens medeltemperatur med 1,5 grader riskerar vi att ta oss förbi de gynnsamma förhållandena vi är vana vid, som ett stabilt klimat, god tillgång till färskvatten, ymnig biologisk mångfald och friska hav. Detta beskrivs som de planetära gränserna av Johan Rockström. Utanför dessa riskeras människas välbefinnande och säkerhet på grund av oåterkalleliga miljöeffekter.
Med ESG menas att man inkluderar miljö och socialt ansvar i bolagsstyrningen internt och genom hela leverans- och värdekedjan. För att uppnå en organisations ESG-mål krävs ansträngningar över hela företaget, där fastigheter är en viktig, men inte enstaka, pelare i den övergripande strategin.
Mer än 30% av de globala Fortune 500-företagen har redan uppnått sina klimatmål, eller har ett publikt åtagande att göra det senast 2030. En signifikant ökning från 6% år 2016, året efter COP 21 och då Parisavtalet trädde i kraft.
På nordisk nivå är klimatmålen formulerade något varierande, där
Nettonollutsläpp definieras av World Green Building Council som när andelen koldioxidutsläpp på en årlig basis är noll eller negativ. En nettonoll- eller klimatneutral byggnad är högst energieffektiv och använder sig av förnybara energikällor on- eller offsite, samt koldioxidkompenserar om det behövs för att komma ner till noll.
En klimatneutral byggnad uppnås generellt genom följande, övergripande steg;
Det finns flera chanser att jobba med att minska utsläppen och anta reduceringsstrategier under byggnadens livscykel. Att implementera och arbeta med olika ESG-faktorer är inte en engångsaktion utan kontinuerligt arbete. Samarbeta med byggnaders och fastighetsportföljers intressenter för att ha nettonoll som en gemensam högsta prioritet. Identifiera gemensamma ansträngningar och dela kostnaderna för olika optimeringsaktiviteter rättvist.
Istället för att optimera och effektivisera en byggnad i taget förespråkar vi en bred tillämpning på portföljnivå. Det kan uppnås av att bland annat ta fram nettonollutsläppspolicys, processer och standarder för;
I oktober lanserades en Net-Zero standard av Scienced based targets initiative. Den fungerar som verktyg och guide för att vetenskapligt validera nettonollmål och aktiviteter i enlighet med Parisavtalet. Standarden har testats i en pilotomgång, i vilken några av våra kunder har deltagit.
Vår nollstrategi påvisar vårt avtryck och vår påverkan som hyresgäster, fastighetsägare och fastighetsrådgivare. ESG är alltid på agendan i dialogen med våra kunder. Vi är över 100 specialister inom EMEA och fyra i Norden med bred kompetens inom ESG. Kontakta oss gärna för att se hur vi tillsammans kan accelerera ert hållbarhetsarbete.
Nyligen höll vårt nordiska hållbarhetsteam ett ESG webinarium: ESG for Corporate Leaders. Missade du det eller vill titta igen? Klicka här >>
Nedan ser du agendan för webinariet.
Mer information;
Kontakta Linda Kjällén om du har frågor om Hållbarhet, om rapporten eller vill boka ett möte med henne.
Läs mer: