CBRE presenterar Nordic Hotels Market Report Q3, 2024. I den här artikeln får du en summering av rapporten samt en reflektion över den svenska hotellmarknaden.
Rapporten täcker investeringsmarknaden i Norden och innehåller detaljer om hotellmarknaden i Sverige och de övriga nordiska länderna.
Ökat intresse från internationella varumärken inom Nordens lyxsegment
Den nordiska hotellmarknaden domineras av inhemska affärsresenärer och är nu tillbaka på 2019 års nivåer. Fritidsresandet återhämtade sig snabbt efter pandemin och ligger kvar på höga nivåer. Samtidigt ser vi att fler resenärer är villiga att betala för lyxhotell med genomsnittspriser (ADR) vi tidigare inte upplevt i regionen. När dessa fritidsresenärer möter affärstrafiken, skapas förutsättningar för hög lönsamhet.
Ett urval av lyxhotell i Norden levererade en RevPAR (Revenue Per Available Room) på EUR 358 under perioden, en ökning med 14 % från 2023. I Stockholm och Köpenhamn var ökningen ännu högre, med 21 % respektive 22 %. Detta lockar internationella lyxoperatörer och fastighetsutvecklare, särskilt i unika regioner som områdena inom polcirkeln. Då hotellexpansionen var långsam under pandemin, förväntas begränsat utbud och ökad efterfrågan driva upp rumspriserna och skapa fler hotellöppningar framöver.
Nordisk hotellinvesteringsmarknad
Hotellinvesteringarna i Norden nådde EUR318 miljoner under januari till augusti 2024, en minskning med 3,6 % jämfört med förra året, trots ett ökat antal transaktioner. Bland de största affärerna fanns NREPs förvärv av Comfort Hotel Karl Johan i Oslo och Balders köp av Hotel Karlatornet i Göteborg.
Det makroekonomiska läget ser ljusare ut med fallande inflation, nu på 2,2 % i länder som använder Euro, och räntesänkningar som inletts. Den svenska Riksbanken planerar ytterligare sänkningar under 2024, vilket stärker investerarsentimentet, även om Norges centralbank förväntas hålla räntorna högre längre.
Sverige Hotellmarknad Snapshot
Mellan maj och augusti 2024 ökade både Stockholm och Malmö sina RevPAR tack vare högre ADR (Average Daily Rate). Samtidigt såg Göteborg och Uppsala en minskning på grund av lägre beläggning. Göteborg påverkades särskilt av en ökning i utbudet av hotellrum, vilket bidrog till ett överutbud trots ökad efterfrågan och ADR-tillväxt. Detta understryker vikten av att balansera utbud och efterfrågan för att säkerställa hållbar tillväxt.
Ladda ner rapporten nedan och kontakta gärna våra rådgivare inom Hotell:
Robin Stenlund, Marcus Carlsson eller Bjørn Gullaksen med frågor eller för att boka ett möte.
Läs även:
CBRE rekryterar senior rådgivare till Hotels>>
CBRE välkomnar Bjørn Gullaksen till CBRE >>