CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Stigande hyror i Stockholm enligt senaste prognosen

SEPREFs prognos för Q3, 2018, visar att hyresnivåerna i Stockholm fortsätter att öka och landar på en ny toppnotering med en prime rent om 7 500 kr/kvm, är detta rimligt?

Prognosen utförs av SEPREF, Swedish Property Research Forum, som numera utgör sektionen för Fastighetsanalys och Marknad hos Samhällsbyggarna. Prognosen baserar sig på svar från 26 företag/lokalkontor.

Majoriteten av de tillfrågade tror att hyrorna i Stockholm kommer fortsätta öka och andelen som tror på sjunkande hyror har gått ned till 6%. Kontorshyrorna i Stockholm (prime office rent) har stigit med 275 kr, till 7 500 kr/kvm sedan senaste prognosen föregående kvartal. För 3 år sedan (q3 2015) var samma siffra 5 000 kr/kvm, med andra ord har prime rent för Stockholm ökat med totalt 50% över de senaste 3 åren.

Min kommentar

Den här branschrapporten stärker den övergripande åsikten om hyresutvecklingen på marknaden generellt och i Stockholm i synnerhet. Värt att notera och i mina ögon överraskande är att andelen som tror att hyrorna kan komma att minska i Stockholm på ett års sikt sjunkit från föregående kvartal. De historiskt höga hyresnivåerna tillsammans med diskussioner runt ränteläge och osäkerheter i marknaden i stort borde väl även skapa en osäkerhet om hyresmarknaden? När är toppen nådd, hur stora hyreshöjningar klarar marknaden?

Läs mer om kontorsmarknaden i vår Real Estate Outlook, skriven av CBREs analyschef, Amanda Welander.

Hör gärna av dig med frågor och funderingar.

> Ladda ner rapport

Daniel Dubois

Daniel Dubois

Daniel arbetar inte längre på CBRE. Du får gärna kontakta Anders Hansén, Head of Occupier om du har frågor om Hyresgästrådgivning.
Mail: anders.hansen@cbre.com

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier