Vår gästförfattare Anna-Lena Carlstedt, Affärutvecklare på Fabege har skrivit en krönika om meningsfulla kontor.
När 2024 nu med stormsteg närmar sig sitt slut, löven virvlar och vinden viner, kan vi passa på att summera och ta oss tid för reflektion. För egen del använder jag gärna hösten till att ta del av det senaste inom mitt område, och intresserar mig som alltid för nya rön och forskning om arbetslivets utveckling och hur det påverkar våra hyresgäster.
En växande trend är att allt fler arbetsgivare återgår till kravet på kontorsnärvaro. Pandemins obligatoriska hemmajobb känns just nu väldigt långt borta – tänk vad snabbt det gick! Globala jättar som Amazon och Ericsson, men också svenska myndigheter som Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan[1], inför hårdare krav på att medarbetarna ska arbeta på kontoret.[2]
Jag har nyligen träffat svenska techbolag som säger att fyradagarsvecka på kontoret är en förutsättning för att de fortsatt ska kunna vara framgångsrika. Från medarbetarens perspektiv är det också lönsamt att åka in till kontoret. Vi på Fabege har tillsammans med Handelskammaren visat att kontorsarbete har en positiv påverkan på karriärmöjligheter och löneökning jämfört med hemarbete[3]. Inte så konstigt kanske eftersom de flesta faktiskt tycks vara mer produktiva på kontoret. En VD för ett telemarketingföretag i mitt nätverk har mätt just produktiviteten hos sina medarbetare och kommit fram till att de i snitt var 22 procent sämre när de arbetade på distans än när de arbetade på kontoret.
Utvecklingen är tydlig. En färsk rapport av konsultbolaget KPMG visar också att 83 procent av chefer ser framför sig en återgång till full kontorsnärvaro inom de kommande tre åren – en markant ökning från föregående år då motsvarande siffra var 64 procent.[4]
Frågan jag ställer mig är vad kontoret ska vara för att det ska kännas självklart att vilja vara där. Hur bygger vi platser som lockar med något mer än att bara ett skrivbord och gratis kaffe? För mig ska arbetsplatsen vara en plats där medarbetare vill vara, inte en plats där de måste vara. Svaret jag ständigt återkommer till är att framtidens kontor ska erbjuda en helhet med möten och gemenskap, något som det digitala inte kan ersätta. I en föränderlig, och på många sätt oroväckande tid, finns kontoret som möjlighet för att skapa sammanhang, bygga en stark kultur och gemensam värdegrund. Det handlar om grundläggande mänskliga behov som jag tror att arbetsplatsen kan bidra till att fylla.
Vi vet att dagens medarbetare är mer värderingsdrivna än tidigare generationer. Ska rätt talanger attraheras till ett företag, vilja stanna kvar och få plats att växa och utvecklas så behöver vi skapa kontor där man får arbeta tillsammans med andra. Särskilt betydelsefullt är det för yngre och nya medarbetare, för kunskapsöverföring och relationsbyggande. Men kontoret måste också erbjuda möjlighet till fokus. I Fabeges och Handelskammarens rapport uppger hela 32 procent av de tillfrågade att de skulle ta dig till kontoret oftare om det fanns bättre rum för ostört arbete[5].
Kontoret som arbetsplats behöver vara både funktionellt och attraktivt, ge möjligheter till arbetsro och individuellt arbete, men också upplevelser, utbyten och lärande tillsammans med kollegor, chefer och samarbetspartners. Många medarbetare uppskattar självklart flexibiliteten som hemarbete medger, men våra hyresgäster understryker ständigt kontorets avgörande roll för idéutbyte, kreativitet, innovation, och i förlängningen affärsutveckling. Att kunna mötas vid kaffemaskinen är inte bara något som är socialt och trevligt utan affärskritiskt. Som en HR-chef sa till mig – ”Vi är alldeles för snabbfotade för att kunna sitta på Teams”.
Så i det nya normala som nu skapas krävs det att kontoret utformas utifrån medarbetarnas behov, tillsammans med ledare som visar fördelarna med att mötas på samma fysiska plats. Vi befinner oss i en spännande utveckling som kommer att ta tid. Och precis som under pandemin behöver vi pröva oss fram. Jag är övertygad om kontorets fördelar. Arbetsgivare som lyckats göra återgången på rätt sätt kommer att vara mer framgångsrika, än de som ensidigt inför kontorsarbete som obligatoriskt utan att involvera sina medarbetare i processen. Precis som med allt förändringsarbete är nyckeln till att nå goda resultat att jobba tillsammans.
[1] https://www.dn.se/ekonomi/missnoje-pa-forsakringskassan-tuffare-regler-for-hemarbete/
[2] DEBATT: Distansarbete inte det nya normala
[3] Kommer du in till kontoret idag? 12 sep 2024, Handelskammaren.
[4] DEBATT: Distansarbete inte det nya normala
[5] Kommer du in till kontoret idag? 12 sep 2024, Handelskammaren.