Vill du hellre lyssna på artikeln?
En stor del av MIPIM 2019 fokuserade på hållbarhet. Ett 20-tal event fokuserade uttryckligen på hållbarhet och många organisationer och företag var närvarande för att presentera sitt arbete för framtiden. Ett återkommande tema var att hållbarhet har växt ur byggnader och tagit en större plats i stads- och samhällsplaneringen. Därtill ser fler aktörer värdet av att stötta arbetet med hållbarhet med dataanalys och maskininlärning.
Smarta byggnader, smarta städer
Riga, Lettland
Koncept för smarta byggnader har funnits ett tag men nu börjar man även prata om smarta städer. Lettlands huvudstad Riga samarbetar med universitet, telebolag och startups i sitt samhällsbyggande. Med digital infrastruktur som bland annat sensorer och drönare hoppas de kunna skapa en stad som tillhandahåller data och digitala tjänster anpassade för framtiden.
Busan Eco Delta Smart City
Ett projekt som, på ytan, säger sig ta ett något annorlunda angreppssätt är Busan Eco Delta Smart City. I nuläget är den i detaljplanestadiet i närheten av staden Busan i Korea. Istället för att fokusera på teknik säger Edward Yang vid Centre for Future City att de fokuserar på människor och naturen, och hur teknik kan stötta dem. En approach de säger sig ha lärt sig från tidigare projekts misstag. Totalt omfattar detaljplanen nästan 12 km².
Oslo, Green Capital 2019
Stockholm är kanske Skandinaviens huvudstad, men Oslo är Europas Green Capital 2019. Till år 2030 ska utsläppen minska med 95% och transporter och fastigheter är de branscher som ska gå i bräschen. 40% av bilarna som säljs är elbilar och nästan alla nya byggnader som uppförs ska vara energipositiva plushus, det vill säga att de producerar mer energi än de använder. Mottagandet från deras investerare har hittills varit väldigt positivt.
Klimatneutrala Helsingfors
Helsingfors är ytterligare en stad med stora ambitioner och vill till 2035 vara klimatneutrala. Fastighetsbranschen har identifierats som en nyckelspelare i detta mål som staden säger att de inte kan nå själva, och de gäster MIPIM för att hitta lämpliga investerare och innovativa partners.
Smarta byggnader
Flera aktörer börjar se möjligheterna med att använda den data som kan produceras av byggnader för att arbeta med energi och hållbarhet. ABB och Siemens Building Technologies är två företag som har lång erfarenhet av teknik och installationer i byggnader och som nu börjat arbeta med att även underlätta analys av data för att minska energianvändningen.
MIPIM Startup Competition vanns av nykomlingen Spaceti, ett företag som tillhandahåller heltäckande teknik för bland annat hot-desking, navigering och välbefinnande i byggnader. Bolaget grundades i Prag 2016 och har på den relativt korta tiden kommit långt. Den här sortens IT-tjänster blir vanligare och vanligare och många företag tillhandahåller olika varianter vilket är tacksamt för slutkunden.
Min slutsats
Årets MIPIM förstärker min tilltro till två övergripande teman: Hållbarhet och Digitalisering, samt hur de kan samverka. Medan den tidigare dock börjar bli mer förankrad så är det ett tag kvar innan många branscher landar i den senare. Flera andra branscher har dessutom ett historiskt försprång. Självkörande bilar utan beroende av vajrar eller särskild väg har till exempel funnits sedan 1980-talet. Precis som exemplet bilbranschen så kommer även fastighetsbranschen behöva överväga de etiska aspekterna ju mer utbrett storskalig datainsamling blir, och ju fler beslut som tas av algoritmer.
Thomas arbetar inte kvar på CBRE. Du får gärna kontakta Linda Kjällén, Sustainability Manager, CBRE Sweden.
Lyssna på artikeln: