CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Occupier Flash Survey – Hur har Covid-19 påverkat kontorshyresgästerna?

CBRE har i undersökningen Occupier Flash Survey fått in svar från över 250 hyresgästkunder inom segmentet kontor. Syftet med undersökningen var att ta reda på deras nuvarande prioriteringar och samla data om hur COVID-19 har påverkat deras bolag och deras fastigheter. Anders Hansén har i den här artikeln summerat den engelska rapporten.

”Sämre affärsklimat under andra halvåret 2020”

Det tror merparten av våra hyresgästkunder som nyligen deltog i EMEA Occupier Flash Survey. Hela 67 % av de svarande bolagen förväntar sig att deras affärsklimat kommer att vara sämre under andra halvåret än det första under 2020. Denna breda förväntade samsyn om en försämring talar om en långsam återhämtning av marknaden. Detta i kontrast till den uppåtgående trend vi sett på börsen fram till nyligen.

Bild: Compared to H1 2020, What do you expect the business environment in H2 to be?

Planer på is

Undersökningen visar även att hela 82 % av hyresgästerna som var aktiva i hyresmarknaden innan Covid-19 har varit tvungna att senarelägga, pausa eller helt ställa in visningar, expansionsplaner och pågående förhandlingar till följd av situationen.

Den teknologiska omställningen har - som alla känner till - påskyndats på grund av COVID -19, och vi har sedan en tid sett hur förändringen medför att bolag och medarbetare behöver förändra sättet att arbeta på. Både i hur teknik används men också hur arbetet på distans behöver ställas om. Den ökade trenden av distansarbete i kombination med nya moderna byggnader med inbyggd teknik är något som CBRE redan tidigare har identifierat i rapporten CBRE Real Estate 2030. I den rapporten så går det att utläsa vikten av teknik för att skapa en sömlös och högkvalitativ medarbetarupplevelse med “hotellifiering” av kontoret för att kunna attrahera och behålla talang. Därför är det inte förvånande att hela 93 % av de som svarade på undersökningen säger att implementationen av distansarbete kommer vara en nyckel i deras långsiktiga arbetsplatsstrategi. Och för att klara omställningen svarar 88 % att deras IT- och teknikbudget kommer öka.

Hur distansarbete påverkar bolagen och medarbetarna har min kollega Hanna Mossfeldt skrivit en mycket populär artikel om som heter “Hur påverkas din organisation och ditt företag av att medarbetarna jobbar hemifrån?”. I artikeln finns även tips och verktyg som CBRE tillhandahåller för att mäta och utvärdera distansarbete i din organisation.

EMEA-occupier-flash-survey-2020Är Coworking vinnarna?

Det har spekulerats om huruvida coworkingaktörerna har möjlighet att komma ut på andra sidan av denna situation som verkliga vinnare på lång sikt, bl.a. tack vare att de tillhandahåller flexibla avtal. Men i undersökningen framgår det att lika många av de tillfrågade bolagen kommer minska sitt behov av coworking som att öka (24 % vardera, och resterande oförändrat). Vi kommer följa utvecklingen och dela med oss av våra insikter.

Ladda ner den fullständiga rapporten med alla frågor och svar i rutan nedan.

Vill du även läsa om Occupier Survey 2019? Du finner den här >>.

Vill ni ha hjälp med att utforma framtidens kontor, tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor som fokuserar på Hyresgästrådgivning.

Anders Hansén

Anders Hansén

Anders arbetar som Head of Advisory & Transaction Services, Occupier. Occupier teamet fokuserar på hyresgästrådgivning. De vägleder företag i lokalförsörjningsfrågor, hyresavtal, lokalstrategier, mm. Deras mål är att göra lokalen till en bättre och mer produktiv arbetsplats.

Kontaktuppgifter: +46701424239

anders.hansen@cbre.com

Ladda ner rapporten: CBRE Occupier Flash Survey 2020

Ladda ner

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier