CBRE Sverige

Som marknadsledande fastighetsrådgivare får vi dagligen nya erfarenheter och insikter. Oavsett om du redan är kund till oss, eller om du är allmänt intresserad av fastighetsbranschen gör vi det lätt att hålla dig uppdaterad. Vårt mål är att ge dig information, analyser och nyheter. Prenumerera på Sveriges Fastighetsblogg eller följ oss här för att ta del av de senaste inom fastighetsbranschen!

Alla

Sergelstan - Människan i centrum igen

Mitt i hjärtat av Stockholm pågår just nu ett av stadens större byggprojekt. Ny arkitektur ersätter den gamla betongen från 1960-talet. Men det handlar inte bara om nytt utseende. Förändringen är större än så. Människan har hamnat i centrum igen.

Förr skulle det vara enkelt och rationellt

Du kan ta en promenad i vilken svensk stad som helst och hitta stora byggkomplex från 60- och 70-talet. Dåtidens ideal handlade om att skapa utrymme för det som representerade frihet, nämligen bilen och handeln. I många av våra städer ersattes gammal bebyggelse med stora varuhus. EPA-, Tempo- och Konsumvaruhusen fick dominerande lägen i stadskärnorna. För att kunna ta sig in till varuhusen byggdes parkeringshus och stora tillfartsleder. Det skulle vara enkelt och rationellt att leva. Äldre byggnader dömdes ut eftersom de ansågs vara hälsovådliga och otjänliga miljöer att vistas i. De gamla Klarakvarteren och området runt Sergels torg i Stockholm är utmärkta exempel på de tankar som var vägledande i stadsledningen.

Sen började förändringen

Från 60-talet och framåt har det givetvis debatterats om förändringen har varit till godo eller bara av ondo. Förespråkarna har påpekat att förändring och modernisering tillhör tiden. Motståndarna har hävdat att grundläggande mänskliga behov har ersatts av strikt kommersiella intressen. Genom åren har en och annan röst höjts för att låta människan återerövra staden. Ulf Dageby skaldade i Barn av vår tid; ”Lika bra att ta sig ner till EPA:s torg. Där kan vi låta betongen gunga!” Oavsett synsätt så kan vi vara överens om att glas och betong har dominerat i stadsarkitekturen i många år. Men en ny förändringsvåg sveper nu fram över våra stadskärnor.

Nya kvarteret vid Sergels torg – mötesplats för människor

Vasakronan utvecklar just nu kvarteren kring Sergels torg. Första inflyttning beräknas kunna ske redan nästa år, 2020. Målsättningen med de olika projekten är att skapa mötesplatser för människor. Oavsett om du ska jobba, shoppa, möta andra eller flanera, så ska det bli en miljö som är inbjudande. Kontor, med möjlighet till coworking, affärsytor och bostäder blandas med takterrasser, soltrappor och andra öppna ytor där människor kan umgås. Människan är i centrum istället för bilen.

Ovanlig fasad i Stockholms City

Ett exempel på hur de gamla och relativt sterila miljöerna nu ersätts är Sergelhuset där arkitektfirman Equator och Marge arkitekter har skapat en miljö som bland annat innehåller den största sammanhängande träfasaden i Stockholm city. Huset kommer även att ha andra fasadmaterial som variation, t.ex. röd granit. Takterrassen är utformad i granträ, allt för att skapa en naturlig och grön känsla.

CBRE-sergel-träfasad

Högsta kraven på miljövänlighet - hållbarhetscertifiering

Ett annat exempel på hur människan hamnar i centrum är de tuffa miljömål som har satts upp för projekten och området. Målsättningen är att hållbarhetscertifiera enligt LEED Premium vilket innebär de högsta kraven på miljövänlighet. Däri ingår bland annat krav på energieffektivitet, materialval, vattenförbrukning samt transport och logistik för projekt och färdiga byggnader. Läs gärna Här kan du läsa om hållbarhetscertifiering.

Min slutsats

Efter drygt 50 år av glas- och betongdominans i våra stadskärnor börjar vi nu se resultatet av andra tankar och idéer. Bilen var tidigare helt i fokus och människor var hänvisade till källarplan och terrasser. Trenden är nu att människan börjar återta sin plats i och med utformningen av mötesplatser där man vill vistas, stanna upp och träffa andra människor. Valet av naturliga och miljövänliga material förstärker målsättningen att skapa gröna oaser där hållbarhet är prioriterat.

Vill du veta mer om hur CBRE bidrar till förändringen? Kontakta mig eller någon i Building Consultancy-teamet,  så berättar vi mer.

Läs mer:

Building Consultancy på cbre.se

Building Consultancy – Nytt affärsområde på CBRE

Tjäna på att hållbarhetscertifiera din fastighet!

Johan Billing

Johan Billing

Johan arbetar inte längre på CBRE. Du får gärna kontakta Patrik Kallenvret om du har frågor.

Prenumerera på nya artiklar

Prenumerera på nya artiklar

Senaste inläggen

Kategorier